Ανακοίνωση για επίδομα σε φοιτητές του Εξωτερικού για κάλυψη μέρους του αεροπορικού τους εισιτηρίου

Συμφοιτήτριες/τές,

Ενημερώνεστε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την παραχώρηση επιδόματος ύψους €100 για κάλυψη μέρους του αεροπορικού εισιτηρίου, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και συγκεντρώνουν 20 μόρια και πάνω. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η χθεσινή απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει επί της ουσίας τα όσα ως παράταξη λέγαμε εδώ και καιρό. Τη δυνατότητα δηλαδή, περαιτέρω κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών, μέσα από την εξάντληση των όποιων αδιανέμητων ποσών προκύπτουν μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας κάθε χρόνο, στα φοιτητικά επιδόματα. Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς, είναι όμηρος των πολιτικών σκοπιμοτήτων και ορέξεων της Κυβέρνησης, αφού προχωρεί στην παραχώρηση του συγκεκριμένου επιδόματος για φέτος, την ίδια ώρα που τα τελευταία έξι χρόνια προχώρησε σε αποκοπές 24 εκ. ευρώ από τη Φοιτητική Μέριμνα και έριξε στις μαύρες τρύπες των κρατικών ταμείων τη συντριπτική πλειοψηφία των αδιανέμητων ποσών που έμεναν κάθε χρόνο. Ποσά που απαιτούσαμε διαχρονικά να εξαντληθούν στο σύνολό τους στα φοιτητικά επιδόματα, με μόνο εμπόδιο το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας που αξιοποιούσε μετά από πιέσεις μας μόλις ένα μέρος αυτών.

Οφείλουμε παράλληλα να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα στήριξης των φοιτητών του εξωτερικού σε σχέση με το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τους, είναι αίτημα που το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα μέσα από την ΠΟΦΕΝ έθετε εδώ και χρόνια ενώπιον του Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης μόλις χθες, όταν αυτό παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα δημόσια, ως πρόταση της παράταξης της Πρωτοπορίας και μόνο και όχι της ΠΟΦΕΝ. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και ΦΠΚ Πρωτοπορία βρίσκονται στην πλήρη συνεννόηση για προώθηση των κοινών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, κρύβοντας ότι στην ουσία συρρίκνωσαν τη Φοιτητική Μέριμνα. Την ίδια ώρα μάλιστα που το Υπουργείο Παιδείας άφησε πρόσφατα σε ανακοίνωση του, αιχμές κατά της ΠΟΦΕΝ για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, ενώ για μήνες, αν όχι χρόνια, αγνοεί τις θέσεις της ΠΟΦΕΝ για τη Φοιτητικής Μέριμνα.

Καλούμε λοιπόν Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας, έστω και τώρα να εξετάσουν τις εισηγήσεις της ΠΟΦΕΝ για βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και της επαναφοράς μέρους των εκατομμυρίων που αποκόπηκαν, που θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των δικαιούχων και επιπλέον ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιούχων, τόσο της Φοιτητικής Χορηγίας όσο και στα φοιτητικά επιδόματα.