Επιτακτική ανάγκη η επαναφορά της συζήτησης για την υλοποίηση της Β’ Εξεταστικής

Μετά την ανακοίνωση των προσφερόμενων μαθημάτων για το φετινό Θερινό εξάμηνο ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να επανέλθει στο προσκήνιο η πάγια θέση μας για την θεσμοθέτηση της δωρεάν Β’ Εξεταστικής. Στο Θερινό Εξάμηνο η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγουν μαθήματα στα οποία έχουν αποτύχει κατά την διάρκεια των σπουδών τους ούτως ώστε να αποφορτιστούν όσο το δυνατό περισσότερο τη νέα τους ακαδημαϊκή χρονιά. Η ύπαρξη του εξάμηνου παρόλα αυτά αδυνατεί να επιλύσει εξολοκλήρου τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς ο περιορισμένος αριθμός διδακτικού προσωπικού αποτρέπει την προσφορά μεγάλου αριθμού μαθημάτων που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φοιτητών.

Η Β’ εξεταστική η οποία εφαρμόζεται σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και σε Πανεπιστήμια στην Κύπρο, δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές οι οποίοι αποτυγχάνουν σε οποιοδήποτε μάθημα, να επαναλάβουν την εξέταση χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα για ακόμη ένα εξάμηνο βαρυφορτώνοντας το πρόγραμμα τους. Ιδιαίτερα σε μαθήματα αλυσίδας, η θεσμοθέτηση της κρίνεται αναγκαία όσο τίποτε άλλο καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία σε αυτά δεν θα επιτρέπει στους φοιτητές να επιλέξουν τη συνέχεια του συγκεκριμένου μαθήματος με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η απόκτηση του πτυχίου τους ή ακόμα χειρότερα να τίθεται σε κίνδυνο η επιτυχημένη ολοκλήρωση των σπουδών τους εντός του αυστηρά προκαθορισμένου ορίου των ν+2 ετών.

Επιπλέον οι σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οι οποίες αναγκάζουν μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια, λόγω του περιορισμένου χρόνου μελέτης, την αποτυχία σε ορισμένα μαθήματα. Έτσι καθίσταται ως προτεραιότητα η εφαρμογή της Β’ εξεταστικής καθώς η αποτυχία πολλών φοιτητών οφείλεται κυρίως σε κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Τονίζουμε δε ότι η δωρεάν εφαρμογή της για όλους τους φοιτητές πρέπει να θεωρείται δεδομένη για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστήμιου και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά οι φοιτητές.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για επαναφορά της συζήτησης για την υλοποίηση της Β’ εξεταστικής, καθώς και άλλων προτάσεων,  προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδιαίτερα των κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων φοιτητών.

Δελτίο τύπου 4/5/2022