Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση υλοποίησης της Μερικής Φοίτησης προς όφελος των φοιτητών που την έχουν ανάγκη

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών θεωρούμε θετικό βήμα την απόφαση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών να αποστείλει στη Σύγκλητο, την πρόταση για θέσπιση της Μερικής Φοίτησης στο προπτυχιακό επίπεδο. Σε περίπτωση επικύρωσης  της απόφασης, με συγκεκριμένες όμως τροποποιήσεις, διασφαλίζεται η δυνατότητα σε φοιτητές που για κοινωνικοοικονομικούς κυρίως λόγους και λόγους υγείας, δυσκολεύονται να φοιτήσουν υπό καθεστώς πλήρης φοίτησης, είτε από την έναρξη των σπουδών τους είτε εάν αυτό προκύψει κατά τη διάρκεια φοίτησης τους, να επιλέγουν τη μερική φοίτηση.

Οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, με την ακρίβειά να καλπάζει και τα εισοδήματα των κυπριακών νοικοκυριών να συρρικνώνονται, καθιστούν την υλοποίηση αυτής της πρότασης πιο αναγκαία από ποτέ.

Η παράταξή μας μετουσιώνει σε πράξη την προεκλογική της θέση για διεκδίκηση υλοποίησης της Μερικής Φοίτησης, αφού αφενός τοποθετηθήκαμε υπέρ της θέσπισης Μερικής Φοίτησης στη συνεδρία της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών και αφετέρου αποστείλαμε επιστολή στην πρόεδρο της επιτροπής με εισηγήσεις και προβληματισμούς επί της προτάσεως προς βελτίωση της και διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτή όσων φοιτητών την έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι εισηγήσεις μας λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και κάποιες εξ αυτών υιοθετήθηκαν στην τελική πρόταση. Συγκεκριμένα διεκδικήσαμε και πέτυχαμε να επιτρέπεται η επαναφορά από πλήρη σε  μερική φοίτηση και αντιστρόφως. Από μεριάς μας ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε συγκεκριμένες διαφωνίες ως προς την πρόταση που προωθείται και δεδομένων αυτών, στη συνεδρία  της Συγκλήτου θα προχωρήσουμε στις πιο κάτω τροποποιητικές εισηγήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πρόταση θα προσφέρει στον καλύτερο δυνατό βαθμό το στόχο της:

  1. Μη εφαρμογή της εισήγησης ανώτερου ορίου 10% ανά τμήμα στους φοιτητές που θα φοιτούν με μερική φοίτηση. Φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να έχουν διασφαλισμένο το δικαίωμα επιλογής μερικής φοίτησης, χωρίς την ύπαρξη ποσοστών που θα οδηγούν στον αποκλεισμό φοιτητών αδίκως.
  2. Δεν θα πρέπει να εναπόκειται στο κάθε Τμήμα να αποφασίσει θετικά ή αρνητικά στα αιτήματα για Μερική Φοίτηση, εφόσον τα αιτήματα θα πρέπει να κρίνονται στη βάση των καθορισμένων κριτηρίων. Είναι για αυτό που θεωρούμε καθοριστικής σημασίας τον αυστηρό και ξεκάθαρο καθορισμό των κριτηρίων και όχι την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων και δικλείδων που εν τέλει θα αποκλείουν μερίδα φοιτητών που έχουν ανάγκη τη μερική φοίτηση.
  3. Από τη στιγμή που στην πλήρη φοίτηση δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών στα 8 + 4 (12) εξάμηνα, τότε η εφαρμογή της πλήρους φοίτησης στα 16 εξάμηνα δεν αποτελεί σωστή αναλογία ως προς τις πιστωτικές μονάδες. Από μεριάς μας θα προτείνουμε την αύξηση στα 18 εξάμηνα.
  4. Η επιλογή επαναφοράς από πλήρη σε μερική φοίτηση ή το ανάποδο, δεν πρέπει να έχει όριο αίτησης μέχρι το 2ο ή 3ο έτος. Θα πρέπει το δικαίωμα αίτησης να δίνεται καθ’όλη την διάρκεια σπουδών των φοιτητών, καθώς μπορεί να προκύψουν κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα και προβλήματα υγείας ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επιλογής πριν την έναρξη κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, ανεξαρτήτως έτους. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει ειδική φόρμουλα υπολογισμού των εναπομεινάντων εξαμήνων που έχει στη διάθεση του ο φοιτητής, εάν προκύψει μετάβαση από μερική σε πλήρη φοίτηση ή το αντίθετο κατά την διάρκεια των σπουδών του.

Επαναλαμβάνουμε ότι η σημαντικότερη παράμετρος για να είναι ουσιαστική η πρόταση και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των σπουδών μας, είναι ο καθορισμός του πλαισίου των κριτηρίων, η διαδικασία αίτησης και η διασφάλιση της δυνατότητας επιλογής καθ’ όλη τη διάρκεια σπουδών.

Διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, τις συμφοιτήτριες και τους συμφοιτητές μας, ότι θα αγωνιστούμε με ζήλο για να υλοποιήσουμε τις θέσεις που διαχρονικά και όχι μόνο προεκλογικά θέταμε και θέτουμε. Προτεραιότητα μας ήταν και είναι ένα Πανεπιστήμιο προσβάσιμο σε όλες και όλους, χωρίς κοινωνικοοικονομικούς αποκλεισμούς.

Πιο κάτω θα βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση μας: