Συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Τάσο Χριστοφίδη

Πραγματοποιήθηκε στις 17/6/2022, συνάντηση εκπροσώπων της παράταξης μας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσο Χριστοφίδη.

Αρχικά, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκονται τα έργα που αφορούν τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εξ αυτών, όπως αυτό της Πολυτεχνικής Σχολής. Παρόλα αυτά έγινε διαβεβαίωση ότι το Πανεπιστήμιο προχωρά σε ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν. Επιπρόσθετα, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την ανέγερση της Β΄ Φάσης Εστιών, ζήτημα το οποίο παραμένει στις προτεραιότητες της παράταξης μας και για αυτό το παρακολουθούμε στενά. Ενημέρωση υπήρξε, επίσης, για τα έργα που αφορούν το κτίριο των Βιολογικών Επιστημών και την Ιατρική Σχολή.

Από τη συζήτηση προέκυψε το ανησυχητικό γεγονός, ότι παρά τις προθέσεις των πρυτανικών αρχών να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων αυτών, μπαίνουν συνεχώς εμπόδια στα οποία μέρος αυτών είναι η στάση της κυβέρνησης. Καλούμε την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να φέρει σοβαρές ευθύνες  για την κατάσταση να συνδράμει πιο ουσιαστικά επιτέλους, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που πέραν των όποιων άλλων πλεονεκτημάτων, θα βοηθήσουν στην κάλυψη οικονομικών και ακαδημαϊκών αναγκών μεγάλης μερίδας φοιτητών.

Από μεριάς μας στη συζήτηση, θέσαμε την προεκλογική μας πρόταση για επιδότηση 150 ευρώ, στα πλαίσια του σοβαρού ζητήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ως προς το κόστος στέγασης για τις ανάγκες των σπουδών τους στις σημερινές συνθήκες, και δεδομένου ότι η υλοποίηση της Β’ Φάσης Εστιών δεν αφορά τα αμέσως επόμενα ακαδημαϊκά έτη. Θυμίζουμε ότι η πρόταση μας αφορά τη στήριξη εκείνων των συμφοιτητών μας που αν και πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για τις φοιτητικές εστίες μένουν εκτός, λόγω του χαμηλού αριθμού κλινών που διατίθενται, μέσα από παραχώρηση επιδόματος 150 ευρώ ανά μήνα. Αυτή η πρόταση, μάλιστα, θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και να επαναλαμβάνεται μέχρι η υλοποίηση της ‘Β Φάσης Εστιών να ανακουφίσει σημαντικά ως προς το ζήτημα. Φυσικά η υλοποίηση της πρότασης μας θα πρέπει να γίνει μέσα από την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για αύξηση των προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου και όχι μέσα από τα υφιστάμενα ποσά των προϋπολογισμών.

Επιπρόσθετα, στη συζήτηση θέσαμε και το ζήτημα παραπομπής της πρότασης της επιτροπής Προπτυχιακών για τη θέσπιση της μερικής φοίτησης στο προπτυχιακό επίπεδο στη Σύγκλητο, πρόταση την οποία είχαμε θέσει στις προτεραιότητες μας και προεκλογικά. Ως προς το ζήτημα εξηγήσαμε στον Πρύτανη τις διαφωνίες μας γύρω από συγκεκριμένα σημεία που προωθούνται, καθώς και τις τροποποιήσεις που θα καταθέσουμε στην αντίστοιχη συνεδρία Συγκλήτου, τις οποίες δημοσιεύσαμε και σε σχετική ανακοίνωσή μας χθες. Από πλευράς του, ο κ. Πρύτανης μας εξέφρασε παρομοίως τη θετική του άποψη ως προς το γενικό πλαίσιο της πρότασης, η οποία καθίσταται ως αναγκαία λύση, αφ’ ης στιγμής η ακρίβεια καλπάζει και τα εισοδήματα των κυπριακών νοικοκυριών συρρικνώνονται. Δικό μας μέλημα είναι η μερική φοίτηση να είναι πραγματικά προσβάσιμη σε όσους φοιτητές την έχουν ανάγκη.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου, είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με τον κ. Πρύτανη, καθώς διαπιστώνουμε συναντίληψη γύρω από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το πανεπιστήμιο και του φοιτητές του, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν σε επιμέρους κομμάτια. Διαφάνηκε ότι είναι κοινός ο γνώμονας για διαφύλαξη του υφιστάμενου Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και η διασφάλιση του δικαιώματος στην απρόσκοπτη και ποιοτική φοίτηση, χωρίς κοινωνικοοικονομικούς φραγμούς για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του. Στα πλαίσια αυτά, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να διαμορφώνουμε εισηγήσεις για  τα ζητήματα αυτά, επιδιώκοντας τη συνεργασία με τις σημερινές πρυτανικές αρχές για υλοποίηση αυτών, που μόνο στόχο έχουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των συμφοιτητών μας.