Κρατική Φοιτητική Χορηγία

Η Κρατική Φοιτητική Χορηγία αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, που μπροστάρη αυτής ήταν η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών. Βλέποντας τις ανάγκες που είχαν οι φοιτητές δώσαμε δύσκολους αγώνες και καταφέραμε να έχουμε τη Φοιτητική Χορηγία θεσμοθετημένη και σε κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους. 

Ως Προοδευτική Κ .Φ. θέσαμε ως στόχο την σωστή στόχευση της Φοιτητικής Χορηγίας, ούτως ώστε οι φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό από την Χορηγία.

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στη Βουλή, που είχε ως στόχο όπως διαφαίνεται τη μείωση των δικαιούχων της Φοιτητικής Χορηγίας και κατάργηση του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, χωρίς καμιά συζήτηση και διάλογο, προβάλλοντας το δήθεν νοικοκύρεμα των κρατικών προϋπολογισμών. Η πρόταση αυτή σήμαινε μείωση των δικαιούχων και κατ’ επέκταση του ποσού το οποίο θα διατίθεται. Με πρωτοβουλίες της Προοδευτικής Κ.Φ. οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν το αυτονόητο: καμιά αποκοπή των δικαιωμάτων μας!

Δυστυχώς όμως το θράσος των κυβερνώντων δεν έχει όρια και παρ’ όλο που πετύχαμε και εξασφαλίσαμε η Χορηγία και το Φοιτητικό Πακέτο να δοθούν κανονικά, για εκείνη την ακαδημαϊκή χρονιά, η Κυβέρνηση ετσιθελικά εγγράφει ξανά το θέμα στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2015, όπου με αλλαγές στα κριτήρια αποκόπτει το επίδομα από αρκετούς δικαιούχους. Μέσα από αγώνες αντί τα κριτήρια να βασίζονται στο ετήσιο εισόδημα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα κάτι που στοίχιζε αρκετά  στις οικογένειες με πολλά τέκνα, πετύχαμε έστω +€3000 στο οικονομικό όριο για κάθε τέκνο πέραν από τα δύο τέκνα, παρόλο που πάγιο αίτημα μας είναι το +€10000. Επιπλέον, σε ότι αφορά τη χορηγία οι τιμές των ακινήτων υπολογίζονται με τις παραφουσκωμένες εκτιμήσεις του 2013.

Τα κτυπήματα δεν σταμάτησαν μέχρι εκεί. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18, το Υπουργείο Παιδείας  προβαίνει σε νέα μείωση του κονδυλίου για τα Φοιτητικά Επιδόματα. Συνολικά σε 4,5 χρόνια το κονδύλι μειώθηκε πέραν των 19 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αυτά να αξιοποιούνται σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των φοιτητών τουλάχιστον παρά σε μόνο κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού των κυβερνώντων αφήνοντας το μεγαλύτερο ποσό να χαθεί στα ταμία του κράτους. Ως Προοδευτική Κ.Φ. διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διασφάλιση της Φοιτητικής Χορηγίας και του Φοιτητικού Πακέτου.

*Για τις οικογένειες με περισσότερα από 2 τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του δεύτερου.

*Ανεξάρτητα του ύψους του οικογενειάκου εισοδήματος, η φοιτητική χόρηγια δεν παραχωρείται σε οικογένειες που τα περιουσιακά τους στοχεία ( ακίνητη περιουσία τιμές 01/01/2013, καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα) υπερβαίνουν το €1,200.000,000.

Πακέτο Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας

Η θεσμοθέτηση του Φοιτητικού Πακέτου  έγινε από την Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια,  σε μια προσπάθεια για ουσιαστική κοινωνική βοήθεια στους φοιτητές, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Το Φοιτητικό Πακέτο εμπεριέχει βοήθεια για:

1. Στέγαση (κάλυψη ενός ποσού για το ενοίκιο)

2. Σίτιση (συγκριμένο ποσό για όλο το χρόνο)

3. Βιβλία (με την προσκόμιση αποδείξεων παρέχεται οικονομική στήριξη για την αγορά βιβλίων)

4. Η/Υ (με την απόδειξη αγοράς ή αναβάθμισης  Η/Υ παρέχεται  ποσό για την κάλυψη μεριδίου του κόστους. Η συγκεκριμένη πρόνοια παρέχεται μόνο στους Πρωτοετής Φοιτητές.

Το πακέτο αυτό δίνεται και στους φοιτητές του εξωτερικού ως οικονομική ενίσχυση με τα αντίστοιχα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Επιμένουμε ότι όποια αδιανέμητα ποσά μένουν από τη Φοιτητική Χορηγία το κράτος οφείλει όπως τα διανέμει στους φοιτητές ενισχύοντας το Φοιτητικό Πακέτο.