Η θέση μας για τον Υλικοτεχνικό Εξοπλισμό

Αποτελεί γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες αναγκάζονται να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού όπως επίσης και για αγορά βιβλίων, απαραίτητων για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών τους. 

   Ως Προοδευτική Κ.Φ. πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είναι δεδομένο σε ένα Δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να στηρίζονται όσο αφορά τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό, ο οποίος σε πολλά προγράμματα σπουδών είναι απαραίτητος, με τις εργασίες πολλές φορές των φοιτητών και των φοιτητριών να κρίνονται από την ποιότητα του εξοπλισμού τους. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι αποτελεί ευθύνη του ίδιου του κράτους και έπειτα του πανεπιστημίου να παραχωρεί στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η επίδοση τους από την ποιότητα του εξοπλισμού που μπορούν να εξασφαλίσουν. 

   Οι φοιτητές/τριες τμημάτων όπως του ΕΠΑ κάθε εξάμηνο δαπανούν μεγάλα ποσά για την σχολική εμπειρία ενώ την ίδια στιγμή οι φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα υλικά για τις μακέτες από δικά τους έξοδα. Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εκεί αφού φοιτητές τμημάτων όπως η Ιατρική και η Νομική πληρώνουν μέχρι και 300 ευρώ κάθε εξάμηνο για την αγορά των βιβλίων τους, ενώ οι φοιτητές/τριες της Πολυτεχνικής Σχολής  και της Σχολής Θετικών Επιστημών πληρώνουν για software προγράμματα τα οποία  χρειάζονται υποχρεωτικά.  

Διεκδικούμε όπως το κράτος και το πανεπιστήμιο στηρίξουν τους φοιτητές/τριες, ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας τις σπουδές τους χωρίς κοινωνικοοικονομικά εμπόδια και χωρίς να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των φοιτητών/τριών. Απαιτούμε λοιπόν τουλάχιστον για τα μαθήματα στα οποία υπάρχει ένα υποχρεωτικό σύγγραμμα, αυτό να παραχωρείται στους φοιτητές δωρεάν καθώς και ο υλικοτεχνικός να προσφέρεται δωρεάν ή ακόμα και να επιχορηγείται από το πανεπιστήμιο 

 Καλούμε λοιπόν κάθε φοιτητή/τρια που συμμερίζεται το όραμα μας για παιδεία χωρίς κοινωνικοοικονομικούς αποκλεισμούς να στηρίξει τους αγώνες μας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες μας. 

Άννα Χρυσάνθου, 

Δευτεροετής φοιτήτρια τμήματος Επιστημών της Αγωγής ( Δημοτική εκπαίδευση)