Η Θέση μας για τη Φοιτητική Μέριμνα

Όλοι και όλες γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάμε για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που συνεπάγονται με το να είναι κανείς φοιτητής/τρια, με τους περισσότερους φοιτητές να αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή να φτάνουν στο ακραίο, και ανεπίτρεπτο για εμάς, σημείο να σταματούν τις σπουδές τους.

Ενώ όσο όμως η φοιτητική κοινότητα ολοένα και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, εξακολουθεί να υπάρχει ψηλό όριο μορίων με στόχο να μειώνονται οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας, για να συγκρατεί το κονδύλι στα 50 εκατομμύρια αντί να προσπαθεί να στηρίξει τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάθεση και φέτος του ίδιου ποσού( 50 000 000 ευρώ+), αυτοαναιρώντας τα αρχικά λεγόμενα της στην ανακοίνωση της πως οι οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η κυπριακή κοινωνία είναι δύσκολες, και άρα θα έπρεπε να ενισχυθούν οι φοιτητικές οικογένειες .

Γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση στην Βουλή ,η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε, για την εξάντληση του κονδυλίου. Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε το ότι έχουν μείνει αδιάθετα στο επίδομα διαβίωσης και στο επίδομα σίτισης της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, αφού πρώτα μειώσει τα κριτήρια και τα όρια μοριοδότησης από 23 σε 20.

Ως Προοδευτική Κ.Φ όμως δεν εθελοτυφλούμε, αναγνωρίζουμε πως τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, εάν δεν ενισχυθεί στη βάση της η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα. Γι’ αυτό και εμείς, ως η μόνη δύναμη που παραμένει δίπλα στους φοιτητές, διεκδικούμε ξεκάθαρα αύξηση των προϋπολογισμών της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για τη διανομή φοιτητικών επιδομάτων με την επαναφορά τουλάχιστον των 12 εκ. ευρώ από τα 24 εκ. που αποκόπηκαν τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, απαιτούμε ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των οικονομικών κριτηρίων στα σημερινά δεδομένα αλλά και του ορίου μοριοδότησης, ούτως ώστε περισσότεροι φοιτητές/τριες να είναι δικαιούχοι του κονδυλιού. Παράλληλα, μέχρι την αναπροσαρμογή των κριτηρίων, το αδιανέμητο ποσό που προκύπτει να δίνεται σε φοιτητές/τριες που ενώ χρειάζονται στήριξη δεν εμπίπτουν στα στενά θεσμοθετημένα κριτήρια.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες και να απαιτούμε την ενίσχυση των επιδομάτων της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, με τρόπο που να ευνοούνται περισσότεροι δικαιούχοι.

Βαλέρια Μαυρίκκου

Πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Βιολογικών Επιστημών