Η θέση μας για τις Επαναληπτικές Εξετάσεις

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας πείσει τους συμφοιτητές/τριες μας για την ανάγκη εισαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων, και κάνοντας τους ίδιους κοινωνούς αυτής της πρότασης, ως μιας διαδικασίας που θα βοηθήσει τους ίδιους για να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, αναλώσαμε δυνάμεις στο να πείσουμε τις πρυτανικές αρχές για την υλοποίηση των επαναληπτικών εξετάσεων. Εξάλλου, μετά από την ανάδειξη εκ μέρους μας της σημαντικότητας της εισαγωγής του θεσμού είναι που άνοιξε η ανάλογη συζήτηση στην Επιτροπή Προπτυχιακών, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. 

Στην δική μας αντίληψη οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι ένα μέτρο που θα διευκολύνουν εκατοντάδες φοιτητές στο να διεκπεραιώνουν έγκαιρα τα προγράμματα σπουδών τους, χωρίς να αναγκάζονται να επεκτείνουν τα χρόνια φοίτησης τους για 1 ή 2 μαθήματα, γεγονός που έρχεται να επιβαρύνει την ήδη βεβαρυμμένη κοινωνικοοικονομική κατάσταση μιας πλειάδας φοιτητών, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Ποιός εξάλλου θα ήθελε να συνεχίζει να ενοικιάζει διαμέρισμα στη Λευκωσία σε υπέρογκα ποσά ή να πηγαινοέρχεται από την πόλη του για 1 ή 2 μαθήματα; 

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν στην εξίσωση μπαίνουν και οι αλυσίδες μαθημάτων, καθώς πολλές φορές μια αποτυχία μας στο πρώτο έτος των σπουδών μας, γίνεται αιτία για να μην τελειώσουμε στα 4 χρόνια το πτυχίο. Το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας φοιτητών και η συσσώρευση τους σε ακροατήρια μικρότερων ετών, επιβαρύνει επίσης και το ίδιο το πανεπιστήμιο το οποίο αναλώνει πόρους για επιπλέον ακροατήρια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε η επαναληπτική εξέταση. 

 Παράλληλα, η παραφιλολογία που διαδίδει πως η εισαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων θα υποβαθμίσει τα πτυχία μας, δεν είναι τίποτα άλλο από κινδυνολογία από αυτούς που βάζουν το καλώς νοούμενο των φοιτητών σε δεύτερη μοίρα. Με μια γλήγορη έρευνα εξάλλου μπορεί κανείς να δει πως ο θεσμός των επαναληπτικών εξετάσεων εφαρμόζεται σε περισσότερα από 200 πανεπιστήμια της Αγγλίας , εκ των οποίων LSE, UCL, Oxford, σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ρωσίας και της πλειοψηφίας γενικότερα την αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων στην Ευρώπη.  

Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν, τόσο  το οικονομικό συμφέρον του πανεπιστημίου το οποίο επιβαρύνεται από τη σωρεία των παλιοετών φοιτητών, αλλά και των ίδιων των φοιτητών, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα επιπλέον χρόνια φοίτησης τους, πιστεύουμε  ακράδαντα πως η εισαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων, όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσει το πανεπιστήμιο μας, αλλά θα βοηθήσει τόσο την φοιτητική κοινότητα όσο και το ίδιο το πανεπιστήμιο. 

Παναγιώτης Ηρακλέους, 

Πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών