Δηλώσεις Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσου Χριστοφίδη για τη Β’ Φάση Εστιών

Ως Προοδευτική Κ.Φ. εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γύρω από το ζήτημα της Β’ Φάσης Εστιών, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσου Χριστοφίδη. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες ανέγερσης της Β’ Φάσης Εστιών, με χρονοδιάγραμμα εντός 5 χρόνων, με 700 νέες εστίες που θα προστεθούν στις 208 υφιστάμενες. Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε την μακροπρόθεσμη πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου για να ακολουθήσει η Γ’ και Δ’ Φάση των Εστιών, που θα ανεβάσει τον αριθμό των Εστιών στις 1900. Επίσης αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός της συζήτησης για ανέγερση Εστιών και στο ΤΕΠΑΚ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με βάση την εξαγγελία, η πηγή χρηματοδότησης για ανέγερση των εστιών, δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να παρέχει το δικαίωμα στη στέγαση στους μελλοντικούς φοιτητές χωρίς να υπόκεινται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Γεγονός που συνάδει με την αποστολή ενός δημόσιου ιδρύματος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές, έθεταν άλλες προτεραιότητες για την κτιριακή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθυστερώντας για αρκετά χρόνια και αδικαιολόγητα την ανέγερση της Β’ Φάσης Εστιών. Έθεταν δυστυχώς τις ανάγκες των φοιτητών σε δεύτερη μοίρα αν όχι σε τρίτη μοίρα, ειδικά σε μια περίοδο που τα ενοίκια αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο, ενώ οι Εστίες του Πανεπιστημίου ήταν μόλις 208 για 7000 φοιτητές.

Για εμάς, αποτελεί και ως ένα σημείο δικαίωση των πολύχρονων και επίμονων αγώνων μας, αφού υπήρξαμε η κύρια δύναμη ανάμεσα στο φοιτητικό κίνημα που έθετε την ανέγερση της Β’ Φάσης Εστιών ψηλά στις διεκδικήσεις μας, γεγονός που μας οδήγησε αρκετές φορές στη σύγκρουση με τις συντηρητικές δυνάμεις εντός των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και ευρύτερα της Πολιτείας. Την ίδια ώρα μάλιστα που κάποιοι άλλοι εντός του φοιτητικού κινήματος, συμβιβάζονταν με την καθυστέρηση της ανέγερσης των νέων εστιών και χειροκροτούσαν αυτούς που έριχναν το ζήτημα όλο και πιο κάτω στην ατζέντα τους.

Από μεριάς μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά το ζήτημα, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν έγκαιρα. Θα σταθούμε στο πλευρό των πρυτανικών αρχών στην προσπάθεια τους αυτή, αλλά και σε κάθε τους ενέργεια που εξυπηρετεί τις σοβαρές ανάγκες των φοιτητών. Παράλληλα, μέχρι την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης των Εστιών, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την επίτευξη κατάλληλης κρατικής στεγαστικής πολιτικής για τους φοιτητές, όπως η ενίσχυση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης μέσα από τη φοιτητική μέριμνα και όχι τη συρρίκνωση της που συντελείται σήμερα με τις συνταγές των κυβερνώντων.