Ανακοίνωση για την παραχώρηση τυχόν αδιανέμητων θέσεων μετά την τελευταία κατονομή στα δύο δημόσια πανεπιστήμια, σε υποψηφίους διεθνών εξετάσεων

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, εκφράζουμε για ακόμη μια φορά τη διαφωνία μας στην εισαγωγή φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια, οι οποίοι έχουν παρακαθίσει μόνο σε διεθνείς εξετάσεις, όπως GCE O Level ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις και όχι στις παγκύπριες εξετάσεις, όπως οι υπόλοιποι φοιτητές οι οποίοι εξασφαλίζουν θέση σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ προχωρούν εντός του Αυγούστου, στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων από υποψήφιους που παρακάθισαν σε διεθνείς εξετάσεις, για διεκδίκηση των αδιανέμητων θέσεων που θα προκύψουν από τις τελευταίες κατανομές για όσους παρακάθισαν μέσω παγκύπριων εξετάσεων. Μάλιστα στο ΤΕΠΑΚ η διαδικασία έχει ανακοινωθεί χωρίς να υπάρχει απόφαση από κανένα αρμόδιο σώμα του Πανεπιστημίου, γεγονός καταδικαστέο και απαράδεκτο, που καθιστά ερωτηματικά γύρω από τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τις Πρυτανείες των δύο πανεπιστημίων ότι δεν θα δεχτούν υπόσκαψη των παγκύπριων εξετάσεων αφού οι συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνουν μετά και τις τελευταίες κατανομές και πρόκειται όπως ισχυρίζονται για μικρό αριθμό, προθέσεις τις οποίες δεν αμφισβητούμε, δυστυχώς όμως προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και πάλι γύρω από τη καθιέρωση εναλλακτικής εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια πέραν των παγκύπριων εξετάσεων.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι στο παρελθόν, προηγούμενες πρυτανικές αρχές μαζί με πολιτικές δυνάμεις δήλωναν ανοικτά ότι στηρίζαν τέτοιες ελιτίστικες αντιλήψεις για το τρόπο εισαγωγής στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Πρόκειται για δυνάμεις που δυστυχώς κυριαρχούν ακόμη και που δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευτούν τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για να το πράξουν στο άμεσο μέλλον, αφού θέλουν να μετατρέψουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε χώρους της αριστείας για τις ανάγκες της αγοράς και μόνο και όχι ως χώρους ικανοποίησης της λαϊκής ανάγκης για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Στη δική μας αντίληψη, το δικαίωμα στη τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να είναι καθολικά προσβάσιμο για κάθε νέο και νέα. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για εξεύρεση τρόπων ώστε οι όποιες αδιανέμητες θέσεις προκύπτουν μετά και τις υφιστάμενες κατανομές, να διανέμονται μέχρι εξάντλησή τους σε υποψήφιους φοιτητές που διεκδίκησαν θέση μέσω των παγκύπριων εξετάσεων. Εξάλλου στις παγκύπριες εξετάσεις μπορούν να παρακαθίσουν και όσοι παρακάθισαν διεθνείς εξετάσεις. Καλούμε λοιπόν στις πρυτανικές αρχές όπως έστω και τώρα αναλογιστούν τις ανησυχίες μας και δεν προχωρήσουν με τις διαδικασίες.