Καταψηφίστηκε η πρόταση για τη μετεξέλιξη των Πολιτικών Επιστημών και της Κοινωνιολογίας από κατεύθυνση σε τμήμα! Καταψηφίστηκε από τους ίδιους που το έθεσαν προς ψήφιση!

Στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ειδική Συνεδρία του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα το διαχωρισμό των κατευθύνσεων και τη δημιουργία ξεχωριστών τμημάτων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το τμήμα με την πρυτανεία συζητούσαν για μετεξέλιξη του τμήματος σε σχολή. Το τμήμα, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε αρκετά διαβήματα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για αυτήν την μετεξέλιξη.

Δυστυχώς, το ζήτημα της μετεξέλιξης σε σχολή δεν προχώρησε, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο συζήτησης για το διαχωρισμό των κατευθύνσεων σε τμήματα.

Μετά λύπης μας, ενημερωθήκαμε ότι στην Ειδική Συνεδρία στην οποία θα συζητείτο το συγκεκριμένο ζήτημα, ως εκπρόσωποι φοιτητών/τριών δεν θα είχαμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε για να εκφέρουμε την άποψη μας.

Από πλευράς μας αντιλαμβανόμενοι την σημαντικότητα της συμμετοχής των φοιτητών/τριών ιδιαιτέρα σε ένα τέτοιο ζήτημα , καταθέσαμε πρόταση για  τροποποίηση της Ημερήσιας Διάταξης, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην συζήτηση.

Διευκρινίζουμε πως όντως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στη ψήφιση βάση νόμου.

Τότε το Τμήμα αξιοποιώντας τα νομικά εργαλεία που έχει, λειτούργησε κατά το δοκούν και απέρριψε την πρόταση μας! Η πρόταση μας απορρίφθηκε και αποστείλαμε τη θέση μας όσο αφορά το διαχωρισμό, με τον οποίο ήμασταν σύμφωνοι.  

Υπενθυμίζουμε προς το Τμήμα, ότι το προηγούμενο διάστημα που διεξαγόταν η  συζήτηση για τη μετεξέλιξη του τμήματος σε Σχολή, ως εκπρόσωποι παρευρεθήκαμε σε όλες τις συνεδρίες και καταθέσαμε τη θέση μας.

Είναι εδώ που δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα τα οποία απαιτούμε να απαντηθούν!

Γιατί λοιπόν δεν υπήρχε ζήτημα στο να συμμετέχουμε στη συζήτηση, αλλά υπήρχε ζήτημα στο να συμμετέχουμε στην πιο κρίσιμη συνεδρία, κατά την οποία θα αποφασιζόταν ο διαχωρισμός των κατευθύνσεων;

Και ερχόμαστε στο πιο δυσάρεστο γεγονός!

Η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών καταψήφισε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών τμημάτων!

Δεν είναι αντιφατικό πως μια πρόταση η οποία ήρθε από το ίδιο το Τμήμα στο τέλος να καταψηφίζεται από το ίδιο το Τμήμα;

Στην δική μας αντίληψη το Πανεπιστήμιου Κύπρου, ως το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο του τόπου μας, οφείλει να αναβαθμίζει τα προγράμματα σπουδών του στην βάση των αναγκών της κοινωνίας και να εξελίσσεται συνεχώς.

Θέλουμε να θυμίσουμε, πως όταν τέθηκε ζήτημα αναστολής της λειτουργίας της κατεύθυνσης της Δημοσιογραφίας, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών προέβη σε κινητοποιήσεις και διαβήματα,  ούτως ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του προγράμματος.

Να θυμίσουμε επίσης, πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω των εκπροσώπων της Προοδευτικής, δόθηκαν αρκετές και επίπονες μάχες για να καρποφορήσει η προσπάθεια δημιουργίας σχολής.

Τέλος, παρά το σεβασμό της πλειοψηφικής απόφασης του Συμβούλιο του  Τμήματος  Κοινωνικών και Πολικών Επιστήμων για καταψήφιση της δημιουργίας  των τμημάτων, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μπει ταφόπλακα  γύρω από αυτό το ζήτημα!

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να επανέλθει στη συζήτηση. Το οφείλουμε στους χιλιάδες απόφοιτους του τμήματος, στους εκατοντάδες υφιστάμενους φοιτητές αλλά και στις επιστήμες που υπηρετεί το Τμήμα! Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τόσο απλά αυτό το τεράστιο πισωγύρισμα και την απώλεια μιας ιστορικής δυνατότητας  για το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία μας.