Ανακοίνωση για την Έναρξη Εαρινού Εξαμήνου 2024.

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή την έναρξη του εαρινού εξαμήνου,  απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που επιστρέφουν πίσω στο Πανεπιστήμιο, και ευχόμαστε στον καθένα και στην καθεμία καλή σταδιοδρομία! 

Δυστυχώς όμως, το σκηνικό δεν  έχει διαφοροποιηθεί  ιδιαίτερα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς ενώ η  ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, οι ιθύνοντες φαίνεται να συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά στα μάτια. Το κόστος διαβίωσης των φοιτητών συμπεριλαμβάνει πέρα από το ενοίκιο, τους υπόλοιπους λογαριασμούς ενός διαμερίσματος, καθώς και τα έξοδα σίτισης τους τα οποία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, δυσχεραίνοντας την ακαδημαϊκή πορεία της πλειονότητας των φοιτητών και των φοιτητριών, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Πέρα όμως από τα έξοδα διαβίωσης τους, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου έρχονται αντιμέτωποι και με επιπρόσθετα έξοδα για να μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των πτυχίων τους, καθώς ούτε ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός παρέχεται στους φοιτητές, ούτε τους δίνονται δωρεάν τα απαιτούμενα βιβλία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χρειάζονται υπέρογκα ποσά για να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο για το πτυχίο τους εξοπλισμό.

Παράλληλα, τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών αγνοεί άδικα η μη ύπαρξη επαναληπτικών εξετάσεων. Μετά την πρωτοβουλία μας για επαναφορά της συζήτησης για την εισαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή τους, ιδιαίτερα για τους εν δυνάμει αποφοίτους και σε περιπτώσεις αποτυχίας σε μαθήματα αλυσίδας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν εθελοτυφλούμε. Γνωρίζουμε πως ενώ η πλειονότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε χρειάζονται ένα ισχυρό κράτος προνοίας για να αντιμετωπιστούν, η δημοσία τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν βρίσκει πουθενά άλλου προστάτη. Γι’ αυτό γινόμαστε υπερασπιστές των φοιτητών που ζητούν την εξέλιξη του πανεπιστημίου προς όφελος της φοιτητικής κοινότητας, και απαιτούν πτυχία με αντίκρισμα. 

Παλεύουμε για όλους τους νέους, για τη γενιά του πενιχρού κατώτατου μισθού, για τη γενιά η οποία βιώνει στο πετσί της την εργασιακή εκμετάλλευση. Αγωνιζόμαστε για την πραγματική επιστημονική γνώση που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, προσφέροντας στην κοινότητα, χωρίς να εξυπηρετεί απλά μεμονωμένα συμφέροντα.

Δεν θα μπορούσαμε επίσης να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά στο τέρας του φασισμού που ξυπνά, μπροστά την αδικία, στην εκμετάλλευση, στην ανισότητα και στο ρατσισμό. Δίνουμε τα χέρια με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και παλεύουμε για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. 

Στις δυνάμεις της συντήρησης, απαντάμε πως δεν αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι ο κόσμος που θα ζούμε για την υπόλοιπη ζωή μας. Όπως και οι προηγούμενες γενιές Προοδευτικαρέων εδώ και 50 χρόνια, έτσι και εμείς παλεύουμε για την οικοδόμηση ενός δίκαιου κόσμου, ενός κόσμου όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει. Όπως οι ιδρυτές της Προοδευτικής, ίδρυσαν την παράταξη μας σε ένα υπόγειο στην Αθήνα πριν από 50 χρόνια για να αντιπαλέψουν το φασισμό και τη δικτατορία που υπήρχε στην Ελλάδα, έτσι και εμείς έχοντας ως γνώμονα τις θυσίες του χθες, δίνουμε τους αγώνες του σήμερα, για τον κόσμο του αύριο.