Η θέση μας για την Πρακτική Άσκηση

Στην σημερινή εποχή ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων διέπεται σε μεγάλο βαθμό από την στρατηγική της Μπολόνιας, η οποία έχει ως απώτερο σκοπό την καθυπόταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου διαδραματίζει ο θεσμός της πρακτικής άσκησης αφού μέσω αυτής οι φοιτητές παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εταιρείες είτε χωρίς καθόλου ανταμοιβή, είτε για πενιχρούς μισθούς, εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο.  

Προφανώς, παρόλο που η πρακτική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της Μπολόνιας, ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών δεν εκμηδενίζουμε τα οφέλη που αυτή μπορεί να παρέχει στους φοιτητές  και στις φοιτήτριες αφού τους προετοιμάζει για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με το πέρας των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων. Ο τρόπος όμως με τον οποίο εφαρμόζεται σε πολλούς κλάδους σπουδών καταπατά πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, ενώ πολλές φορές είναι και εντελώς ασύνδετη με το αντικείμενο των σπουδών τους. 

 Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση ενός νομικού πλαισίου που να κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών/τριών και παράλληλα να διασφαλίζει την παροχή ποιοτικής πρακτικής άσκησης, συνδεδεμένης με τον κλάδο σπουδών τους.  Εξάλλου για εμάς είναι εντελώς απαράδεκτο οι εργοδότες να επωφελούνται οικονομικά, εκμεταλλευόμενοι την απλήρωτη εργασία των φοιτητών. Παράλληλα, είναι εξωφρενικό στον 21ο αιώνα οι φοιτητές  και οι φοιτήτριες να εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. 

Επιπλέον, απαιτούμε  να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τη δυνατότητα να επωφεληθούν του προγράμματος πρακτικής άσκησης, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους, αφού η τελευταία πολλές φορές επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Με απλά λόγια, στοχεύουμε στην κατάργηση του βαθμολογικού ορίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης, ενός ορίου του οποίου η ύπαρξη δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων. 

Εξάλλου, η άμισθή πρακτική άσκηση μετά από Ευρωπαϊκές οδηγίες είναι πλέον παράνομη για αυτό και το ΑΚΕΛ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών και στην χώρα μας. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ συζητείται πλέον στην επιτροπή παιδείας της βουλής η πάγια θέση της Προοδευτικής Κ.Φ, δηλαδή η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου που να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών. 

Περιστιάνης Στυλιανού,

Τριτοετής φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης.