Η θέση μας για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Ανέκαθεν οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου έρχονταν αντιμέτωποι με το κόστος των προγραμμάτων που παρακολουθούσαν, βιώνοντας την πίεση της πληρωμής των διδάκτρων σε κάθε δόση, χωρίς να υπάρχει κάποια ελαστικότητα στα ποσά των δόσεων που πρέπει να καταβάλλονται, με το πανεπιστήμιο να φαίνεται να αγνοεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών δουλεύουν για να μπορούν να καλύψουν τα κόστη των σπουδών τους. Επιπλέον, ο χρόνος που υπάρχει για πληρωμή της προκαταβολής για κράτηση θέσης σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι πάρα πολύ λίγος, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και πολλές φορές να χάνουν τη θέση τους.   

Καθώς λοιπόν η κοινότητα των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών έρχεται συχνά αντιμέτωπη με το κόστος των διδάκτρων, ως Προοδευτική Κ.Φ έχουμε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για μείωση των διδάκτρων. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας με επιστολή που στείλαμε ζητούσαμε τη μείωση του 20% στα δίδακτρα, ποσοστό που πρόκυπτε από τις σοβαρές οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, με το ζήτημα να φτάνει μέχρι και τη σύγκλητο.   

Ακόμα και σήμερα όμως, εν έτη 2024 με το κόστος ζωής να αυξάνεται, την ακρίβεια να καλπάζει, τους μισθούς να μην ανταποκρίνονται στα κόστη ζωής και τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, τα δίδακτρα που απαιτούνται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου προσθέτουν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος στους φοιτητές, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση. Γι’ αυτό και η απαίτηση για μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά 15%, αντικατοπτρίζει τη διαχρονική μας επιδίωξη για καθολική προσβασιμότητα στην ανώτατη εκπαίδευση. Εξάλλου, πλέον η αγορά εργασίας έχει γίνει τόσο ανταγωνιστική που η μεταπτυχιακή εκπαίδευση πολλές φορές δεν είναι επιλογή, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για εργοδότηση. 

Παράλληλα, η πρόταση μας για δυνατότητα περαιτέρω μείωσης ή ακόμα και δωρεάν μεταπτυχιακής εκπαίδευσης βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, αποτελεί βήμα για τη δίκαιη πρόσβαση στη γνώση για όλους. Υπενθυμίζουμε εξάλλου πως θεμελιώδης αρχή μας είναι ο δωρεάν χαρακτήρας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, η πρόταση μας για επιστροφή της εγγύησης στους φοιτητές/τριες που τελικά δεν ξεκινούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές αναδεικνύει τη σημασία της διαφάνειας αλλά και αναγνώρισης των αγώνων που δίνουν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες για να μπορούν να συνεχίζουν να σπουδάζουν και δεν θα έπρεπε να τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε και αλλάξουν τα σχέδια τους.  

Με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου μας στα περισσότερα προγράμματα να μειώνονται συνεχώς, το πανεπιστήμιο οφείλει τόσο να προβαίνει σε ενέργειες για στήριξη των μεταπτυχιακών φοιτητών του, όσο και να αναπτύσσει συνεχώς τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, από τα οποία εξάλλου προκύπτουν οι έρευνες που ενισχύουν την επιστημονική γνώση και ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία.  

Μύρια Νάσια Τζιηρτζιπή,  

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια.