Ανακοίνωση 18/1/2022

Με αφορμή την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, η Προοδευτική Κ.Φ εύχεται καλό ακαδημαϊκό εξάμηνο σε όλες και όλους. Ένα ακόμα εξάμηνο διεξάγεται μέσα σε συνθήκες πανδημίας, καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που η ίδια προκαλεί ακόμη και συνεχώς εντείνονται.

Ανέκαθεν, θέση αρχής μας ήταν και είναι η διεξαγωγή των μαθημάτων με φυσική παρουσία. Η δια ζώσης διδασκαλία, για τους λόγους που πολλάκις επισημάναμε δημόσια, παραμένει η ποιοτικότερη μέθοδος παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Σε συνεδρία Συγκλήτου, η οποία διεξήχθη πριν την έναρξη της εξεταστικής Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε ότι εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επέτρεπε, τον Ιανουάριο τα μαθήματα θα διεξάγονταν όπως το χειμερινό εξάμηνο, πρόταση την οποία και στηρίξαμε.

Παρ’ όλα αυτά, ένεκα της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, συγκλήθηκε εκτάκτως, συνεδρία Συγκλήτου, στην οποία αποφασίστηκε η διεξαγωγή των μαθημάτων για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες εξ αποστάσεως, εκτός των μαθημάτων που απαιτείτο η φυσική παρουσία (εργαστηριακού – πειραματικού χαρακτήρα). Για τα εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία θα διεξάγονται με φυσική παρουσία, οι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test έως 48 ωρών. Ως Προοδευτική τονίσαμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη δωρεάν παροχής  rapid test σε όλους τους φοιτητές, εντός του Πανεπιστημιακού χώρου, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί κανένας φοιτητής περαιτέρω. Δυστυχώς, στο ζήτημα δεν υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης εδώ και αρκετούς μήνες.

 Η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων πάρθηκε ομόφωνα, με βάση τα επιδημιολογικά  στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους επιστήμονες. Ως παράταξη συμφωνήσαμε με την πιο πάνω πρόταση, επειδή ακριβώς δόθηκε το περιθώριο επανεξέτασης  της κατάστασης κατά την τρίτη εβδομάδα μαθημάτων, χρονικός ορίζοντας που κρίθηκε ικανός από τους επιδημιολόγους, προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση. Επίσης, διότι εξασφαλίστηκε η διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων με φυσική παρουσία, εκεί και όπου ήταν απαραίτητο, προτάσσοντας την ανάγκη για τη μαζική διεξαγωγή rapid test εντός του Πανεπιστημίου και δωρεάν.

Ως Προοδευτική, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους συμφοιτητές μας, ότι εφόσον τα δεδομένα το επιτρέπουν, θα είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουμε επιστροφή στη διεξαγωγή μαθημάτων με φυσική παρουσία. Παράλληλα, διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε συνεπείς στον αγώνα αντιμετώπισης των οικονομικών, και κατ’ επέκταση ακαδημαϊκών ανισοτήτων που συνεχίζει να δημιουργεί η όλη κατάσταση, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους!

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ!

Παράλληλα, θέτουμε ως άμεσες προτεραιότητες μας:

  • Αύξηση των προϋπολογισμών της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, για ενίσχυση περισσότερων οικογενειών  που το έχουν ανάγκη. Υπάρχει δυνατότητα! Να εφαρμοστεί!
  • Δωρεάν παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα τμήματα που απαιτείται. Το κόστος είναι πολύ υψηλό!
  • Υλοποίηση Συνεργατικού Φοιτητικού Βιβλιοπωλείου! Να υλοποιηθεί επιτέλους!
  • Ποιοτική πρακτική άσκηση για όλους χωρίς αποκλεισμούς, επί πληρωμής και με διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα!
  • Επανένωση, Απελευθέρωση, Ειρήνη και Δικαιοσύνη για τον Τόπο και  το Λαό μας στο σύνολο του. Για την Κύπρο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2021-22

Κατέβασε εδώ την ανακοίνωση μας: