ΦΠΚ Πρωτοπορία και Α.Φ.Έπαλξη άφησαν την ΦΕΠΑΝ ακατάρτιστη!

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, έχοντας ως πάγια επιδίωξη μας το καταρτισμό της Φοιτητικής Ένωσης, για να μπορεί να προτάσσει τα αιτήματα των φοιτητών, στις 3 συνεδρίες καταρτισμού, πράξαμε αυτό που λέγαμε προεκλογικά, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως εμείς, αυτά που λέμε τα κάνουμε πράξη.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν τις ανάγκες των φοιτητών, καταρτίσαμε κοινό πολιτικό πλαίσιο με τις υπόλοιπες δημοκρατικές παρατάξεις του πανεπιστήμιου μας, την Αναγέννηση και τον Αγώνα-παρά τις οποιεσδήποτε πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές- με βασική πρόταξη τις άμεσες ανάγκες των φοιτητών και τον από κοινού καταρτισμό της ΦΕΠΑΝ.

Από την πρώτη κι όλας συνεδρία καταρτισμού που πραγματοποιήθηκε στις 6/4/2023 όπως και στις επόμενες που ακολουθήσαν καταθέσαμε το κοινό πλαίσιο που είχαμε καταρτιστεί. Η Πρωτοπορία εξέφρασε τη διαφωνία της με θέσεις που αυτό περιλάμβανε, όπως η Β΄ Εξεταστική, το στεγαστικό ζήτημα και η Φοιτητική Χορηγία, και καταψήφισε το πλαίσιο χωρίς όμως αυτή η κάποια άλλη παράταξη να καταθέσει άλλο πλαίσιο.

 Αποκορύφωμα στην αδιάλλακτη στάση της ακροδεξιάς πλειοψηφίας, η στάση που κράτησαν στη χθεσινή τρίτη και τελευταία συνεδρία καταρτισμού. Ενώ εμείς προβήκαμε μάλιστα και σε τροποποιήσεις στο αρχικό μας πλαίσιο, δείχνοντας έτσι την διάθεση μας για καταρτισμό της φοιτητικής ένωσης, τα δίδυμα αδέλφια όχι απλά δεν στήριξαν το πλαίσιο μας, αλλά κατέθεσαν τελευταία στιγμή, η κάθε παράταξη ξεχωριστά, δικά τους αόριστα πλαίσια χωρίς ουσιαστικά πλάνα δράσης, μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σε περίπτωση μη καταρτισμού της ΦΕΠΑΝ.

 Από τη μια το πλαίσιο της ΑΦΕ ήταν εντελώς γενικό χωρίς να προσδιορίζει τις θέσεις της φοιτητικής ένωσης, από την άλλη το πλαίσιο της Πρωτοπορίας ήταν απλά καταγραφή των θέσεων τους, στις οποίες δεν υπήρχε καμία αναφορά 1) στο στεγαστικό ζήτημα,  2) στη φοιτητική χορηγία, 3) Κόστος βιβλίων, ζητήματα για τα οποία το τελευταίο διάστημα προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη πως τους απασχολούν. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια παράταξη που στο πιο σημαντικό ζήτημα της χώρας μας, το Κυπριακό, δεν υιοθετεί σταθερή άποψη. Χαμολιός στο Κυπριακό, χαμολιός και στα φοιτητικά. 

Η πραγματική βούληση όμως για καταρτισμό της Φοιτητικής Ένωσης φαίνεται με πράξεις. Και στην πράξη ούτε η ΦΠΚ ούτε η ΑΦΕ έδειξαν πραγματικά να έχουν πρόθεση να συζητήσουν και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση κοινού πλαισίου, την ώρα που οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις δείξαμε εδώ και μέρες την πρόθεση μας για γόνιμο διάλογο.

 Είναι πραγματικά αδιανόητο την ώρα που η φοιτητική κοινότητα χρειάζεται όσο ποτέ μια διεκδικητική φοιτητική ένωση, αρωγό στο πλάι της, οι δύο παρατάξεις ΦΠΚ Πρωτοπορία  και ΑΦΕπαλξη  να βάζουν πάνω από όλα τα παραταξιακά τους συμφέροντα.

Εμείς θα συνεχίσουμε κατά την διάρκεια της χρονιάς να καταθέτουμε το ζήτημα του καταρτισμού, με μοναδικό μας γνώμονά να μπορέσει να μπει ξανά η ΦΕΠΑΝ σε τροχιά διεκδίκησης.