Αύξηση των προϋπολογισμών της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας

Η κρατική φοιτητική μεριμνά αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Μια κατάκτηση που ήρθε μετά από πολύχρονους αγώνες και διεκδικήσεις των φοιτητριών/των.

Με ρόλο μπροστάρη η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών το 1999 διεκδίκησε και κέρδισε την φοιτητική χορηγία, ενώ παράλληλα κέρδισε τη θεσμοθέτηση της, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών εξόδων που είχαν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους. Από το 2003 και έπειτα ακολουθείται μια εμφανώς ευνοϊκότερη αντιμετώπιση ως προς τις ανάγκες των φοιτητών.  Η φοιτητική μεριμνά ενισχύθηκε σημαντικά το 2008, οπού η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων θεσμοθέτησε τα φοιτητικά επιδόματα τα οποία παρέχονται στοχευμένα στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτήριων.

Το 2013 με την ανάληψη της εξουσίας από τον Νίκο Αναστασιάδη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε άρδην, αφού υιοθετήθηκαν νεοφιλελεύθερες πολίτικες, οι οποίες είχαν αντίκτυπο σε πολλούς τομείς μεταξύ άλλων και της παιδείας. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αψηφώντας τις αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών, οι οποίοι ένεκα της οικονομικής ύφεσης είχαν όσο ποτέ ανάγκη την κρατική στήριξη, απέκοψε από τον προϋπολογισμό της φοιτητικής μέριμνας 24 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 9 χρονιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων να μειωθεί σημαντικά, εξωθώντας κυρίως τους επηρεαζόμενους φοιτητές στο να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή ακόμη και να τις διακόπτουν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί φοιτητές δυο ταχυτήτων, των οποίων  η ακαδημαϊκή επίδοση  σε ένα δημόσιο και «δωρεάν» πανεπιστήμιο  καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική τους κατάσταση.

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών απαιτούμε όπως σε πρώτη φάση επαναφερθούν τουλάχιστον τα 24 εκατομμύρια, ούτως ώστε να καθίσταται εφικτή, αφενός η αύξηση των επιδομάτων και της χορηγίας και αφετέρου η μείωση των ορίων μοριοδότησης για δικαιούχους φοιτητικών επιδομάτων στα επίπεδα των προηγουμένων χρονών. Προτεραιότητα μας πάντα θα αποτελεί η διασφάλιση  δημοσίας παιδείας για  όλους τους συμφοιτητές μας, ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με επαρκή κρατική παρέμβαση.

Αντρέας Χήρας

2ο Έτος ΚΠΕ-ΠΟΛ