Η θέση μας για τους Χώρους Στάθμευσης και τις Συγκοινωνίες

Τα φαινόμενα του ακατάλληλου και μη επαρκούς χώρου στάθμευσης στο Πανεπιστήμιο μας, σε συνδυασμό με τις ελλιπείς συγκοινωνίες δημιουργούν αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα μας ως φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η κατάσταση των χώρων στάθμευσης του Πανεπιστημίου μας δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα των φοιτητών/τριών. Τα τελευταία χρόνια, οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το χώρο μπροστά από το ΧΩΔ02, ο οποίος αποτελεί τον κύριο χώρο στάθμευσης για τους φοιτητές του πανεπιστήμιου μας. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση γίνεται όταν βρέχει αφού ένα μεγάλο μέρος του πάρκινγκ μετατρέπεται σε λίμνη και η πρόσβαση σε αυτό είναι αδύνατη, ενώ η απουσία οποιασδήποτε οριοθέτησης προκαλεί συμφόρηση και πολλές φορές ζημιές.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ως Προοδευτική Κ.Φ. διεκδικούμε την επαναφορά της πρόταση για την δημιουργία πολυώροφου χώρου στάθμευσης ο οποίος σε συνδυασμό με την κτηριακή ανάπτυξη του πανεπιστημίου θα προσφέρει και τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενεί καθημερινά τις χιλιάδες των φοιτητών/τριών, ακαδημαϊκών και επισκεπτών οι οποίοι έρχονται καθημερινά στο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και η Κυπριακή κοινωνία γενικότερα με την έλλειψη δρομολογίων λεωφορείων, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αναγκάζονται να οδηγούν για να έρχονται στο πανεπιστήμιο, γεγονός που εντείνει και το πρόβλημα της στάθμευσης. Αυτό φάνηκε και πρόσφατα σε έρευνα που έδειξε ότι η Κύπρος είναι 4η στην αναλογία αυτοκινήτου ανά άτομο στην ΕΕ. Συνεπώς, απαιτούμε επέκταση των υπεραστικών δρομολογίων από και προς το Πανεπιστήμιο σε καθημερινή βάση από περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός φοιτητών/τριών, καθώς φοιτητές και φοιτήτριες από μακρινές περιοχές της Λευκωσίας, όπως η Δυτική Λευκωσία αναγκάζονται να αλλάζουν μέχρι και τέσσερα λεωφορεία καθημερινά για να φτάσουν στο πανεπιστήμιο.

Επιπλέον ,διεκδικούμε αύξηση και αναδιαμόρφωση των καθημερινών δρομολογίων μεταξύ των διαφόρων Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων ( π.χ. Καλλιπόλεως) και ένταξη της λεωφορειακής σύνδεσης με τους υπόλοιπους χώρους του Πανεπιστημίου ( π.χ. ΣΕΚΚΙ, Λατσιά). Είναι εξάλλου απαράδεκτο φοιτητές που έχουν 15 λεπτά να μεταφερθούν από μια εγκατάσταση στην άλλη είτε να μην έχουν την επιλογή του λεωφορείου και να εξαρτώνται από τους συμφοιτητές/τριες τους, για να πάνε στο μάθημα τους είτε να πηγαίνουν καθυστερημένα επειδή οι ώρες των λεωφορείων δεν είναι συγχρονισμένες με το πρόγραμμα των μαθημάτων.

Κλείνοντας, σταθερή μας θέση παραμένει η επαναφορά των δωρεάν διαδρομών για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές καθώς πλέον οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη.

Γιάννος Μιχαήλ,

Τριτοετής φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής.