Η θέση μας για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές

Η Ιατρική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, αποτελεί ορόσημο για το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας μας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους/τις υποψηφίους/ες των Παγκυπρίων Εξετάσεων σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά και την τεράστια πρόσφορα που μια τέτοια σχολή μπορεί να έχει προς την κοινότητα, θα ανέμενε κανείς ότι θα είχε την πλήρη στήριξη τόσο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας όσο και της Πολιτείας.  

Παρόλαυτα, σήμερα 11 χρόνια μετά την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής, μετά λύπης μας βλέπουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση των πολυαναμενώμενων Πανεπιστημιακών Κλινικών, ολοένα και να μειώνονται. Ο διάλογος μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, του Πα.Συ.Κ.Ι, των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και των Πανεπιστημιακών αρχών έχει πλέον περάσει στο παρελθόν, την ίδια στιγμή που είμαστε θεατές ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημιακών Κλινικών στην πρωτεύουσά μας. 

Η επιτακτική ανάγκη της ίδρυσης των Πανεπιστημιακών Κλινικών δεν αποτελεί για εμάς απλά ένα εύηχο σύνθημα. Η αξία των Πανεπιστημιακών Κλινικών πηγάζει από την έρευνα, την καινοτομία, την εξέλιξη της κοινότητας και την αδιάλλακτη προσφορά στην δημόσια υγεία. Πηγάζει από την ανάγκη για βελτίωση της ιατρικής εκπαίδευσης ειδικευομένων και φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και της προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης. 

Για εμάς η έναρξη του διαλόγου, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την επίτευξη της θέσπισης των Πανεπιστημιακών Κλινικών, δεν θα έπρεπε να ήταν σημείο συζήτησης, αλλά μια δεδομένη πραγματικότητα. Γι’ αυτό ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, έχοντας ως γνώμονα τόσο τις ανάγκες των φοιτητών/τριών της Ιατρικής, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, καλούμε όπως επιτευχθεί η εκκίνηση των διαλόγων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την τροχοδρόμηση ενός κοινού πλάνου θέσπισης των πανεπιστημιακών κλινικών. 

Θεόδωρος Θεοδώρου, 

Δευτεροετής Φοιτητής Ιατρικής