Διασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής πρακτικής άσκησης για όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

Στην εποχή όπου η στρατηγική της Μπολόνιας έφερε στο προσκήνιο όχι απλά τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, αλλά την επιλογή του επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου,  πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες έχουν την ανάγκη της πρακτικής άσκησης για την απόκτηση εμπειρίας ή της άδειας επαγγέλματος στον τομέα του πτυχίου τους.

Δυστυχώς, όμως πίσω από τη βιτρίνα της εύηχης έκφρασης περί διασύνδεσης των πανεπιστήμιών με τις επιχειρήσεις,  η πρακτική άσκηση που παρέχεται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές πολλές φορές δεν έχει καν σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους. Ακόμη, μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν αμείβεται καθόλου από τον εργοδότη του , είτε αμείβεται με ένα μηδαμινό ποσό, είτε πιστώνεται ένα περιορισμένο αριθμό μονάδων (ECTS). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να γίνονται θύματα εκμετάλλευσής από τους εργοδότες τους και να αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα οι εργοδότες τους κερδοφορούν εις βάρος τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους. Από την άλλη, σε πολλά τμήματα δεν προσφέρεται πρακτική άσκηση υπό το σωστό πλαίσιο και με τα οφέλη που μπορεί αυτή να έχει, με αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτών των τμημάτων να μην εξασφαλίζουν ολοκληρωτική ακαδημαϊκή μόρφωση στον τομέα του πτυχίου τους.

Ως Προοδευτική Κ.Φ, στόχος μας αποτελεί η προσφορά επαρκούς και ποιοτικής πρακτικής άσκησης για όλους τους φοιτητές και τους αποφοίτους όλων των τμημάτων για τις ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών τους ή για απόκτηση άδειας επαγγέλματος, πάντοτε με την τήρηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή ο κάθε φοιτητής να έχει την ευκαιρία να έρθει σε τριβή με το αντικείμενο σπουδών του, εφαρμόζοντας επί της πράξεως πλέον τις γνώσεις του, χωρίς όμως κοινωνικοοικονομικούς αποκλεισμούς, χωρίς την εκμετάλλευση κανενός φοιτητή και φοιτήτριας. Σε όλους τους χώρους, όπου απασχολούνται φοιτητές θα πρέπει το κράτος να κατοχυρώνει τα δικαιώματα αυτών, στα οποία θα συνεισφέρουν τόσο το πανεπιστήμιο όσο και οι εργοδότες, όπως για παράδειγμα στην οριοθέτηση κατώτατο μισθού. Άλλωστε, η πρακτική άσκηση θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για όλους τους φοιτητές, νοουμένου ότι ήδη ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών για βιοποριστικούς λόγους εργάζεται και ως φυσικό επακόλουθο αποτελεί ανάγκη για αυτόν η λήψη συγκεκριμένου μισθού κατά την πρακτική άσκηση.

Χριστάκης Ζαβράντωνα

ΟΙΚ 2ο έτος