Προσιτή Στέγαση για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να  αντιμετωπίσουν οι σημερινές φοιτήτριες και φοιτητές είναι το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν ανεβεί στα ύψη και θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των σπουδών αρκετών φοιτητών. Ως Προοδευτική Κ.Φ., θέτουμε εδώ και χρόνια την ανάγκη ανέγερσης της Β’ Φάσης Εστιών, καθώς αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, διαθέτει μόνο 208 εστίες για ένα σύνολο 7000 φοιτητών.

Η άμεση έναρξη της ανέγερσης της Β’ Φάσης των Εστιών είναι αναγκαία, αφού θα προσθέσει ακόμα 730εστίες και θα δώσει λύση στους φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τα κοινωνοικονομικά κριτήρια αλλά δεν γίνονται δεκτοί στις εστίες, με αποτέλεσμα είτε να αναγκάζονται να υπερπληρώνουν ενοίκια που ξεπερνούν κάθε όριο λογικής, είτε να πηγαινοέρχονται καθημερινά στις επαρχίες τους.  Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε το έργο αυτό να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές και καθυστερήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Παράλληλα, τονίζουμε ότι οι νέες εστίες θα πρέπει να λειτουργούν όπως οι ήδη υπάρχουσες, δηλαδή να διανέμονται βάση κριτηρίων (κοινωνική, οικονομική κατάσταση και απόσταση από μόνιμη κατοικία). Επιπρόσθετα, είναι κρίσιμο οι τιμές στις οποίες θα διατίθενται οι νέες κλίνες να είναι στα ίδια επίπεδα που διατίθενται οι υφιστάμενες, και όχι σε αυξημένες τιμές ένεκα των οικονομικών εμποδίων που η κυβέρνηση έθεσε στο Πανεπιστήμιο εξωθώντας το στη λήψη δανείων.

Παράλληλα, και μέχρι την υλοποίηση της Β’ Φάσης Εστιών απαιτούμε παραχώρηση  επιδόματος στέγασης ύψους 150 ευρώ/μήνα για 12 μήνες σε όλους τους φοιτητές, οι οποίοι ενώ πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των εστιών, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση σε εστία λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας. Το επίδομα αυτό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, μέχρι ο αριθμός των πανεπιστημιακών εστιών να καλύπτει όλους όσους πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Σε ένα πανεπιστήμιο, λοιπόν, στο οποίο περίπου το 50% των φοιτητών του ενοικιάζει και κάθε χρόνο γίνονται υπερδιπλάσιες αιτήσεις από τη χωρητικότητα των εστιών, το ίδιο το Πανεπιστήμιο ως ένα δωρεάν τριτοβάθμιο ίδρυμα οφείλει να διασφαλίζει προσιτή στέγαση για τους φοιτητές του. Η Β’ Φάση των εστιών όχι μόνο θα προστατεύσει τους φοιτητές από την αισχροκέρδεια, αλλά θα μειώσει σημαντικά και το κόστος ζωής τους.

Ελένη Σιαμπτάνη

2ο Έτος ΙΣΑ