Η θέση μας για τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα

Για εμάς, ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών είναι αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος για του οποίου την ίδρυση παλέψαμε, την ίδια ώρα που πολλοί ήταν ενάντια στην ίδρυση δημόσιου πανεπιστημίου στον τόπο μας. 

Οποιαδήποτε πολιτική κατευθύνεται σε άλλη λογική, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα και υπονομεύοντας τον χαρακτήρα αυτό, θα μας βρίσκει αντιμέτωπους. Μια τέτοια πολιτική είναι τα ξενόγλωσσα προγράμματα με τον τρόπο που προσπαθούν να τα εφαρμόσουν. Τα τελευταία χρόνια, οι δεξιές κυβερνήσεις υποστήριξαν ενεργά το νομοσχέδιο που στοχεύει να επιτρέψει στα δημόσια πανεπιστήμια να παρέχουν αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σε ξένες γλώσσες, όπου οι φοιτητές/τριες που γίνονται δεκτοί σε αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα.  

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου, συμφωνούμε με την εισαγωγή αντιστοίχων ξενόγλωσσων προγραμμάτων για τα προγράμματα που ήδη προσφέρονται. Ωστόσο, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επιβολή διδάκτρων σε Κύπριους και Ευρωπαίους φοιτητές/τριες, η οποία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα θέσει σε κίνδυνο την δημόσια εκπαίδευση. 

Ως Προοδευτική Κ.Φ. ποτέ δεν αρκεστήκαμε στο να ασκούμε απλά κριτική αλλά πράττουμε πάντοτε  με γνώμονα το όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών, προτείνοντας λύσεις. Γι’ αυτό διεκδικούμε δωρεάν εισαγωγή των Κυπρίων και των  Ευρωπαίων φοιτητών/τριών στα αυτοχρηματοδούμενα ξενόγλωσσα προγράμματα εάν και εφόσον αυτά εισαχθούν στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε πως πρέπει να διατηρηθεί ο υπάρχοντας τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων, θεσμός ο οποίος αν χρήζει αρκετής βελτίωσης, δεν διαχωρίζει κοινωνικοοικονομικά τους φοιτητές/τριες.  

Τέλος, δηλώνουμε πως δεν θα αφήσουμε να ξηλωθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Πανεπιστημίου, για τον οποίο αγωνίστηκαν τόσες και τόσες γενιές Προοδευτικαρέων και καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια  να συνταχθεί μαζί μας και με συλλογική προσπάθεια να επιτευχθεί η ικανοποίηση των αναγκών κάθε φοιτητή/τριας. 

Χαρά Χρυσάνθου, 

Πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης.