Το κόστος βιβλίων, στη Δημόσια και “Δωρεάν” εκπαίδευση.

Αδιαμφισβήτητα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μεγαλύτερο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, πόσο δωρεάν μπορεί να θεωρηθεί όταν οι φοιτήτριες/τες του, όπως για παράδειγμα στα τμήματα Νομικής και Ιατρικής, προκειμένου να αποκτήσουν τη σχετική βιβλιογραφία κάθε εξάμηνο, ξοδεύουν υπέρογκα χρηματικά ποσά; Τι γίνεται με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να καλύψουν τα ποσά αυτά κάθε εξάμηνο;

Για τον λόγο αυτό, ως Προοδευτική Κ.Φ., διαχρονικά στηρίζαμε την ίδρυση του Συνεργατικού Φοιτητικού Βιβλιοπωλείου. Στην ουσία το βιβλιοπωλείο αυτό θα δίνει τη δυνατότητα οργανωμένης παραχώρησης ή δανεισμού μεταχειρισμένων βιβλίων από απόφοιτους ή υφιστάμενους φοιτητές, έτσι ώστε να μειωθεί το σοβαρό αυτό κόστος. Επιπλέον, μέσω του ΣΦΒ θα γίνονται μαζικές παραγγελίες συγγραμμάτων στη βάση της βιβλιογραφίας των μαθημάτων, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το κόστος αυτών. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μέσω του ΣΦΒ θα βρίσκουν τη βασική βιβλιογραφία των μαθημάτων τους και μάλιστα σε φοιτητικές τιμές. Επιπρόσθετα, θα γίνεται ψηφιακή αρχειοθέτηση σημειώσεων και άλλου υλικού που θα παραχωρείται από φοιτητές, με ελεύθερη πρόσβαση. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι μέσω του ΣΦΒ οι φοιτήτριες/τες θα έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, αφού θα λειτουργεί σαν φωτοαντιγραφικό κέντρο με ακόμα πιο μειωμένες τιμές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με αφορμή τις δυσκολίες των φοιτητριών/των που συνεχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ως παράταξη πήραμε φέτος την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε, ως προσωρινή λύση, το Δίκτυο Συνεργατικού Βιβλιοπωλείου για την Ιατρική Σχολή, όπου οι φοιτητές της θα έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος των βιβλίων δανειζόμενοι βιβλία από αυτό.

Να επισημάνουμε, άλλωστε, ότι η πρόταση της Προοδευτικής Κ.Φ., αναφορικά με το ΣΦΒ, υιοθετήθηκε από τη Φ.Ε.ΠΑΝ και έγινε αποδεκτή από τις Πανεπιστημιακές Αρχές, από το 2010. Παρ ’όλα αυτά μέχρι και σήμερα το ΣΦΒ δεν έχει υλοποιηθεί, ένεκα τόσο της απροθυμίας των προηγούμενων πρυτανικών αρχών, όσο και της αδράνειας στην  οποία βρισκόταν η Φ.Ε.ΠΑΝ. τα τελευταία χρονιά. Δικός μας στόχος μια Φ.Ε.ΠΑΝ. πραγματικά διεκδικητική, προκειμένου σημαντικότατες θέσεις όπως το ΣΦΒ, να υλοποιηθούν άμεσα.

Παράλληλα, απώτερος στόχος μας είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου να φροντίσει για τη δωρεάν παροχή των καταλλήλων εγχειρίδιων για τους φοιτητές.  Συγκεκριμένα, απαιτούμε λήψη απόφασης για δωρεάν κρατική παραχώρηση των βιβλίων στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πρώτο βήμα τον σχεδιασμό υλοποίησης του στόχου με ορίζοντα τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο. 

Με ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ στη Φ.Ε.ΠΑΝ. διεκδικούμε:

Άμεση λειτουργία του Συνεργατικού Φοιτητικού Βιβλιοπωλείου από το επόμενο εξάμηνο!

Αντρέας Λουκαΐδης

2o έτος ΛΟΧ